Εξελίξεις στη Χειρουργική Ώμου / Α. Δεληγεώργης

ΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ.. Είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γ σφαιρινών και αυτοαντισωμάτων στο αίμα. Οι κύριοι τύποι αυτοαντισωμάτων που ανιχνεύονται στην Αυτοάνοση Ηπατίτιδα είναι τα αντι­σώματα έναντι λείων μυϊκών ινών (SMA), τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) και τα αντισώματα έναντι ήπατος-νεφρού (LKM-1). Στην Αυτοάνοση Ηπατίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του ήπατος. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς (σκωληκοειδεκτομή). Στην όρθια θέση ο ασθενής τεντώνεται προς τα πίσω, με τα χέρια στη μέση, εκτείνοντας τη σπονδυλική στήλη.

Όσο η νόσος εξελίσσεται ο ασθενής μπορεί να ακούει ένα χαρακτηριστικό τρίξιμο καθώς τεντώνει το γόνατό του και μπορεί να εκδηλωθεί και ελαφρύ πρήξιμο. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος λόγω σαλπιγγίτιδας ή/και πυελικού αποστήματος εκδηλώνεται με εκκρίσεις από τον κόλπο και απαντάται συχνότερα σε γυναίκες με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ιστορικό προηγούμενης φλεγμονής πυέλου και χρήση σπιράλ. Εντερικά αίτια πόνου στη δεξιά άνω κοιλία περιλαμβάνουν σοβαρή δυσκοιλιότητα ή κρίση ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), εκκολπώματα (παθολογικές διατάσεις του εντερικού τοιχώματος), προβλήματα στην αιμάτωση του εντέρου, μάζες και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (πχ νόσος Crohn). Χρόνιος πόνος αριστερά κάτω στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε : δυσκοιλιότητα (οφείλεται συνήθως σε λειτουργικό αίτιο πχ δίαιτα χαμηλή σε υπόλειμμα), ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), κακοήθειες του παχέος εντέρου (συνοδεύονται από αλλαγές στις εντερικές συνήθειες, απώλεια βάρους και αίμα από το ορθό) και νόσο Crohn ή έλκώδη κολίτιδα (συνοδεύονται από διάρροιες με βλέννη ή αίμα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντανακλά αριστερά, ιδίως σε ασθενείς με μη-καθηλωμένο ελεύθερο τυφλό έντερο ή με πολύ μακριά σκωληκοειδή απόφυση.

πονος στο γονατο μετα απο τρεξιμο

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος οφείλεται σε σκωληκοειδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως (της μικρής απόφυσης που κρέμεται από την αρχή του παχέος εντέρου, το “τυφλό”), ιδίως όταν αυτή βρίσκεται σε ασυνήθιστη θέση. Αρχικά, συνήθως ο πόνος και η δυσκαμψία είναι χειρότερα το πρωί ή μετά την έγερση από την καθιστή θέση. Η δυσκαμψία μπορεί να προκαλεί δυσκολία στο περπάτημα ή και το σκύψιμο. Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος όταν η γαστρεντερίτιδα προκαλεί πόνο στην αριστερή κάτω κοιλιά και θα πρέπει να είναι διάγνωση αποκλεισμού. Ο πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε έκτοπο κύηση στην αριστερή σάλπιγγα. Ο πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε απλά αίτια που περνούν χωρίς ιδιαίτερη αντιμετώπιση, αλλά και σε σοβαρές παθήσεις που απαιτούν άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και χειρουργείο. Στα θωρακικά αίτια περιλαμβάνονται καρδιακές παθήσεις (στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου) που μπορεί να εκδηλωθούν με πόνο στο στήθος ή πνευμονικές παθήσεις του αριστερού κάτω λοβού του πνεύμονα όπως πνευμονία ή πλευρίτιδα. Ακόμα και από τον πνεύμονα μπορεί να προκληθεί πόνος δεξιά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση πνευμονίας του κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα ή στην πιο σπάνια περίπτωση πνευμονικής εμβολής που προκαλείται από την ενσφήνωση θρόμβου στα πνευμονικά αγγεία (συνήθως συνυπάρχει θρόμβωση στις μεγάλες φλέβες των ποδιών).

Είναι σημαντικό να αποφασισθεί εάν υπάρχει περίπτωση σοβαρού ενδοκοιλιακού προβλήματος (οξεία κοιλία). Είναι λιγότερο συχνός από τον πόνο στη δεξιά κάτω κοιλιά. Ο πόνος στην αριστερή κοιλιά απαντάται περισσότερο σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς. бременност болки в кръста . Ομοίως η φλεγμονή ενός άλλου, μεγάλου εκκολπώματος που συνήθως απαντάται στο τελικό λεπτό έντερο μπορεί να ευθύνεται για τον πόνο (εκκόλπωμα Meckel). Στοιχεία όπως η ξαφνική ή η σταδιακή έναρξη του πόνου, η απώλεια βάρους, ο πυρετός, η γενική ατονία και συμπτώματα από το έντερο ή κατά την ούρηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σωστή διάγνωση.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *